terug naar de beginpagina 

 

 

Annet Hogenhout

 

Geboren op 18 mei 1955 te Waalwijk

Aldaar de lagere school gevolgd en de MMS.

Vervolgens in 1973 naar de opleiding NXX (N20) gegaan, een HBO docentenopleiding in Eindhoven, met de bevoegdheid om o.a. les te geven in kinderverzorging- en opvoeding, jeugdliteratuur en gezondheidskunde.

 

Na de opleiding enkele jaren gewerkt op internationaal kinderdagverblijf de Regenboog in Eindhoven en vervolgens als thuiszorgmanager in Gemert en daarna in Eindhoven.

 

Bijzondere interesses heb ik altijd gehad voor kinderboeken, zowel van vroeger als van nu, maar ook voor cabaret en voor muziek uit de jaren 50, 60 en 70.

Dit heeft geleid tot een verzameling, die een beetje uit de hand liep, maar die ik, sinds ik een computer heb een beetje onder controle kan houden.

Ook heb ik tussen 1978 en 1990 zelf aan cabaret gedaan. Ik zat o.a. in vrouwenkabaret Permanent, cabaret Damestoilet en Miss Toestand. Dit voor een groot deel samen met Desiree Hornikx, die momenteel als verhalenvertelster werkt, zie theater Friponne.

 

Vanaf 1993, toen ik in een rolstoel terecht kwam en gedeeltelijk in de WAO, ben ik, samen met 3 vriendinnen gaan lezen met en voorlezen aan verstandelijk gehandicapten. Dit deden we eens in de 14 dagen op Zonhove in Son en Breugel.

In 1995 ben ik begonnen met het schrijven van verhalen voor de kinderen van de OI- patientenvereniging, waar ik lid van ben.

OI is de afkorting van Osteogenesis Imperfecta. Ik ben met deze aandoening geboren en heb in mijn leven vaak breuken en kneuzingen gehad.

Voor meer info over OI, zie VOI.

 

Vanaf 1993 heb ik ook vrijwilligerswerk gedaan voor het blad Breekpunt van de OI-patientenvereniging (o.a. Joost de poes en Gijs Gips), voor wijkkrant de Stratummer (Karin uit de Korenbloemstraat), voor het Platform Gehandicapten Eindhoven, voor basisschool de Zevensprong in Eindhoven en tenslotte voor de Voorleesexpress. Momenteel werk ik nog steeds voor de OI-vereniging en voor Zonhove en ben ik ook actief in de buurtpreventie van Kruidenbuurt-zuid.

Vanaf 1997, toen ik full time in de WAO kwam, ben ik gaan schrijven over Olaf, maar mijn eerste boekje dat uitkwam heette Gijs Gips. Dit was in 1998 en heb ik geschreven voor de kinderen van de OI-patientenvereniging.

 

In 1999 kwam het eerste boek uit over Olaf getiteld Olaf.

In 2000 kwam het tweede boek uit, getiteld Olaf een een twee.

In 2003 kwam het derde boek uit, getiteld Olaf en de feestdagen

In 2007 kwam Olaf en Jaap uit, een speciale uitgave.

Alle boeken onder eindredactie van Cees van der Pluijm, zie http://www.vanderpluijm.demon.nl/

 

Ook maakte ik met sommige bewoners of ex-bewoners van SWZ Zonhove persoonlijke boekjes, een soort ego-documenten, over hun eigen leefsituatie en interesses. Daarin vertelden zij met nadruk wat zij belangrijk vonden dat anderen zouden lezen over hen.

Met een andere bewoner, grote fan van Baantjer en andere politie-series, maakte ik een politieroman.

Zie hiervoor: andere boekjes die ik maakte met bewoners

 

In 2012 schreef ik een toegift in eigen beheer: Olaf op vakantie.

 

 

 terug naar de leesclub