terug naar de beginpagina

 informatie over de eerste leesclub 

 

 informatie over mezelf, Annet Hogenhout 

          Mijn huidige twee leesclubs

 

 

             Sinds januari 2008  draai ik twee nieuwe leesclubs. Dit gedeeltelijk met oude deelnemers uit onze vorige leesclub de Rode Kater, die in de avond plaats vond.

Eigenlijk zijn het nu voorleesclubs geworden. Ik ben de enige die voorleest en Els zorgt voor de hand- en spandiensten.

De 2 clubs zelf bestaan momenteel uit 8 en 9 deelnemers.

-     -  De boekenwurmen

-     -  De luistervinken, waarvoor het tempo in voorlezen iets lager ligt en waar ik ook wel boeken voor gebruik, die voor een lagere leeftijd zijn geschreven.

 

 

Een bijeenkomst duurt een uur en vindt plaats op de maandagmiddag op de dagactivering van SWZ Zonhove te Son en Breugel.

Ik begin altijd met korte gesprekjes en mededelingen.

We zijn daar minimaal een minuut of tien mee kwijt, vanwege het grote enthousiasme, maar de gesprekjes hebben wel vaak met boeken of muziek te maken. Zo komt RJ vaak met een boek dat hij zelf heeft gekocht. Hij moet dit aan ons echter duidelijk maken via het alfabet op de plank van zijn rolstoel. Het boek zelf of de cd zit meestal in de tas achter zijn rolstoel.... en ga dat er maar eens even uithalen als je zelf, zoals ik, ook in een rolstoel zit. Gelukkig is Els dan meestal in de buurt, maar het gemanoeuvreer met elektrische rolstoelen in een  krappe ruimte is ook een veel tijd in beslag nemende gebeurtenis.

Na het bijpraten ga ik voorlezen. Ik kies meestal voor een thema of project, dat alles bij elkaar een paar maanden in beslag neemt.

De bijeenkomsten vinden 1 x per 2 weken plaats, uitgezonderd de zomervakantie.

De twee leesclubs draaien we na elkaar.

Het  voorlezen duurt maximaal een half uur. Dit op mijn dooie gemak, dus zeer langzaam en met toelichting of het laten zien van afbeeldingen  tussendoor.

Na het voorlezen lees ik de tekst van een liedje en vervolgens draai ik dat liedje.

Ik kies liedjes uit mijn eigen verzameling singles, elpees en cd s en ook cabaret komt aan bod. Dit mits het uit te leggen is.

 

Hoorspelen

Ook luisteren we regelmatig naar hoorspelen. Zo heb ik vorig jaar een groot deel van de Ibbeltje-verhalen voorgelezen, door Annie MG Schmidt geschreven begin jaren 60, maar al een aantal jaren op cd te krijgen en niet eens duur!

Tevens heb ik een periode verhalen uit Ja zuster nee zuster voorgelezen. Ook daarvan bleek plots een hoorspel-serie gemaakt te zijn, met de originele geluidsopnamen die nog waren bewaard van de TV-serie...

 

Hiernaast draai ik ook nieuwe luisterboeken of hoorspelen zoals de altijd leuke en zeer muzikale Kareltje en Sjonnie van Job Schuring en de (gratis) Efteling-cd's met verhaaltjes en liedjes. Ik lees echter wel altijd van te voren de tekst van het betreffende lied zeer langzaam voor, zodat het verhaal er vast een beetje inzit.

voor verslagjes van de meest recente bijeenkomsten van de leescub zie Blog

 

terug naar de beginpagina