terug naar de beginpagina  

  kijk ook bij de recensies van  'Olaf en Jaap'   

  kijk ook bij de recensies van 'Olaf en de feestdagen'  

kijk ook bij de recensies van 'Olaf op vakantie' 

kijk ook bij de recensie uit pArt, september 2012 

Recensies Olaf, deel 1 en Olaf, deel 2

 

Nederlandse Bibliotheekdienst BV  Veursestraatweg 280 2265 CL Leidschendam Postbus 437, 2260 AK Leidschendam tel: 070-33.777.33

 

jeugdinformatie 301,

Hogenhout Annet

Olaf, een (voor)leesboek voor volwassenen en jongeren met een verstandelijke handicap/Annet Hogenhout (tekst); Gerard van Weijenburg (ill) eindredactie Cees van der Pluijm)

uitgeverij de Stiel

1999 32p: ill 31 cm-gebonden-Nijmegen

 

Olaf is een meervoudig gehandicapte jongeman die in een tehuis woont. Olaf leidt daar - net als "gewone mensen"- zijn eigen leven. Hij wordt oom; raakt verliefd op Moniek; ze gaan samen naar het museum en naar een rock 'n roll-feest. Het boek is geschreven vanuit de belevingswereld van de gehandicapte medemens. Dat is gebeurd met veel warmte, gevoel, inlevingsvermogen en ook humor. Op onnadrukkelijke wijze is de schrijfster erin geslaagd de gehandicapten niet als buitenbeentjes neer te zetten. De illustraties in dit boek zijn gemaakt en bedacht door een meervoudig gehandicapte.Dit mede om de authenticiteit extra cachet te geven. De tekeningen zijn gekleurde, kinderlijke potloodtekeningen. Ze sluiten goed aan bij de tekst. Het boek heeft het formaat en de lay-out van een prentenboek (rustige bladspiegel met veel wit). De eenvoudige tekst met korte zinnen, kan leestechnisch al gelezen worden door kinderen vanaf acht jaar, maar zal inhoudelijk nog iets te ver van hen afstaan. Het boek zal het best tot zijn recht komen als het -bv op school- bij een project gebruikt wordt. Het boek is tevens geschikt voor oudere, verstandelijk gehandicapten om voor te lezen of om zelf te lezen. Vanaf ca.10 jaar.

Ton Jansen, dubbelaanbieding (volw/jeugd)

Recensie, St. Nederlandse Bibliotheekdienst

Veursestraatweg 280

2265 CL Leidschendam 

 

Nederlandse Bibliotheekdienst BV  Veursestraatweg 280 2265 CL Leidschendam Postbus 437, 2260 AK Leidschendam tel: 070-33.777.33

 

Hogenhout, Annet

Olaf, een een twee (1-1-2)

Annet Hogenhout (tekst); Gerard van Weijenburg (ill.)

Nijmegen: de Stiel, cop.

2000, 32 p, ill 31 cm

isbn: 9070415240  j326 (2tw)

 

Olaf is verstandelijk gehandicapt en zit in een rolstoel. Hij woont in De Trein, een instelling. Daar wonen ook Moniek, zijn vriendin, en Thomas, zijn beste vriend. Na een spannende basketbalwedstrijd kust Olaf medespeelster Petra, die een nogal uitdagend typje is. Moniek is jaloers en maakt de vriendschap uit. De volgende dag gaat Olaf logeren bij zijn ouders. Terwijl zijn moeder even weg is, krijgt vader een hartaanval. Olaf raakt bijna in paniek, maar belt Moniek op om haar raad te vragen. Zij adviseert 1-1-2 te bellen. Dankzij Olafs snelle optreden kan vader vlug hulp krijgen en knapt hij gauw op. Terug in De Trein bedenkt Olaf een manier om het weer goed te maken met Moniek. Zijn plannetje lukt.

Een (voorlees) boek met humor. Voor volwassenen en jongeren met een verstandelijke handicap vanaf ca. 10 jaar. Herkenbaar en zeker niet kinderlijk of kinderachtig. De tekst is gedrukt in een duidelijk schreefloos lettertype. De korte zinnen zijn verdeeld in alinea s van een tot maximaal 8 regels. Overzichtelijke lay-out. Inventieve gekleurde illustraties van een meervoudig gehandicapte tekenaar. Eerder verscheen Olaf, v/j-aanbieding. In alle opzichten prima uitgave voor de doelgroep. *a.i. 2000-04-01-106/306. Virgi Smits-Beuken.